Het Project
In het najaar van 2004 werd aan de Universiteit Gent een project rond solitaire bijen gestart. Op artisanale wijze werden 500 nestkastjes gefabriceerd. En via artikelts in heel wat tijdschriften werden medewerkers voor het project gezocht. De interesse in Vlaanderen bleek enorm en al snel waren de 500 nestkastjes uitverkocht. Een tweede reeks werd gemaakt en ook deze zijn allemaal de deur uit.
 zie ook Geschiedenis

Het project heeft als doel om de toestand van de nestkastbewonende solitaire bijen in Vlaanderen na te gaan. Van de 344 bijensoorten die voorkomen in Vlaanderen bouwen de meeste hun nestgang onder de grond.  Slechts 54 soorten gaan op zoek naar bestaande holten in hout, oude muren, ramen, sleutelgaten... Het zijn deze soorten die ook in het nestkastje kunnen voorkomen.
 zie ook Nestgelegenheden

De nestkastjes bestaan uit 81 glazen buisjes met diameters van 8, 6, 4 en 3 mm diameter. Hiermee zullen de meeste (en zeker de algemene) soorten tevreden zijn. Bovengronds nestelende bijen zoeken immers holtes met diameters van 2 tot 12 mm. Elke soort heeft zijn eigen voorkeur, afhankelijk van de lichaamsgrootte. De glazen buisjes zorgen ervoor dat je het broed kan opvolgen en het werk dat de bijtjes verrichten kan bewonderen. Door de cellen te bestuderen kan je ook al weten wat voor soort bijtje de nestgang heeft belegd. Of het gaat om een Behangersbij, Metselbij of Spinnendoder (dit is geen bij, maar een solitaire wesp)... De glazen buisjes zijn omhuld door een kartonnen buisje. Dit is nodig om het broed af te schermen van het licht en het karton houdt ook de grootste temperatuurschommelingen tegen.
 zie ook Nestgelegenheden

In het voorjaar van 2005 werden de nestkastjes massaal buiten geplaatst. Naar het zuiden gericht, want solitaire bijen zijn erg warmteminnend. En het eerste nestkastje werd al 2 uur na de plaatsing in gebruik genomen. Bij anderen duurde het enkele weken, bij sommige medewerkers werd het kastje zelfs helemaal niet in gebruik genomen het eerste jaar. Gedurende het jaar hielden de medewerkers zeer nauwkeurig bij welke bijen er wanneer aan het nestkastje te zien waren. De éne al uitgebreider dan de ander. Maar eind 2005 had ik alleszins een berg informatie ontvangen waar moeilijk doorheen te komen was. Bedankt iedereen! Ondertussen zijn de gegevens verwerkt en geeft dit een eerste reeks resultaten.
 zie ook Meewerken